Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując tort?

Samodzielne przygotowanie tortu może być wyzwaniem szczególnie dla osób, które rzadko pieką słodkości lub gotują w ogóle. Nie jest to jednak tak trudne, jeśli korzysta się ze sprawdzonego przepisu, w którym proporcje składników są dokładnie podane i te proporcje oczywiście się zachowuje. Wiele różnych czynników ma wpływ na to, czy wypiek będzie udany.

Znajdź dobry przepis

Szukając receptury na wykonanie ciasta i masy tortowej warto wybierać tylko sprawdzone źródła. Wkuchnizwedlem.wedel.pl jest zapewnieniem, że wybrany przepis z pewnością się uda. Niezwykle istotne jest, by stosować się do podanych proporcji. Błędem jest myślenie, że kilka gram więcej czy mniej nie zrobi różnicy. Zrobi! Czasem będzie to miało ogromny wpływ na konsystencję i smak ciasta oraz masy. Dokładnie skomponowany przepis to pierwszy krok do pysznego wypieku, drugim jest zachowanie podanych proporcji.

Aby ciasto było puszyste

Zastosowanie się do kilku wskazówek pozwoli otrzymać ciasto pyszne, puszyste, wilgotne i dopieczone w każdym miejscu. Ciasto należy mieszać w tym samym kierunku, a podczas łączenia ubitych białek z mąką zachować szczególną ostrożność, zwolnić obroty w mikserze, a najlepiej delikatnie mieszać drewnianą szpatułką. Podczas ubijania białek warto dodać szczyptę soli. Nie tylko wydobędzie smak biszkoptu, ale również sprawi, że piana będzie sztywniejsza. Nie należy wkładać blachy do piekarnika, jeśli nie ma w nim odpowiedniej temperatury. Dlatego warto nastawić piekarnik już w trakcie przygotowywania ciasta.

Ulubione smaki to gwarancja udanego wypieku

Przygotowując tort na urodziny kogoś bliskiego lub inną, ważną uroczystość warto mieć na uwadze poszukanie przepisu z ulubionymi składnikami najbliższych. Masa między kolejnymi warstwami ciasta nie musi być taka sama. Świetny efekt wizualny i smakowy da przekładanie ciasta masa o różnym smaku. Wystarczy ją podzielić, przełożyć do osobnych naczyń i do każdego z nich dodać inne składniki, na przykład orzechy, owoce, pokruszona czekoladę.

Kategorie
Poradniki